Press och stress är ett av det stora problemen vi har i Sverige, både hos oss själva och hos våra hundar. Jag vet att det är väldigt svårt att leva utan stress men är inte det vad vi alla vill? Hundarna är väl de som verkligen kan lära oss varför och när vi behöver lugna ner oss.
När en hund blir stressad märker man det ganska tydligt men på olika sätt beroende på individ. Men i alla lägen är det du som känner din hund bäst. 
 
När en hund är stressad är det väldigt dumt att pressa den. Det kan bli väldigt fel. Den kan gå in och försöka försvara sig vilket kan få förödande konsekvenser. Att pressa en hund i fel läge kan leda till att den blir mer stressad. Stressen kan sen bli förknippad med olika händelser, ställen, agerande från dig osv. När en hund är sressad är det du som ägare som måste ta ett djupt andetag och försöka förmedla ditt eget lugn till hunden. Det kommer inte hjälpa att pressa den mer genom att tex. gå närmare det som gör den stressad eller tvinga hunden att sitta eller ligga. Att sitta eller ligga kan göra hunden mer nervös eftersom det är helt emot hundens natur att ge efter, genom att sitta eller ligga, för det som stressar den. 
 
Det man kan göra för att hjälpa hunden är att:
-lära den att ta det lugnt- en hund som vet att när inget händer ska man ta det lugnt och slappna av, mår bättre
 
-skapa ett band mellan hund och ägare -så att man förknippas med fortroende, lugn och harmoni
 
-lära sig läsa sin hund- så man kan se när hunden blir stressad eller nervös innan det blir helt galet och därmed kunna göra något åt det
 
När andra försöker lägga sig i ditt sätt att hantera situationen ska du inte lyssna. Det är din hund, du vet bäst vad din hund behöver och klarar av. Om ditt sätt inte fungerar ska du be om hjälp av utbildade personer för att du och din hund ska må bra. 
 
 

Kommentera

Publiceras ej